Erilaisista jouluista on muisto kahdeksan vuoden takaa. Vietin joulua ensimmaista kertaa avioeroni jalkeen yksin kolkossa vuokrakaksiossani. Lapset kavivat luonani syomassa ja aina niin kohtelias Jarkko poikani- silloin 15-vuotiaana- kehui ruuan olleen hyvaa. Tosiasiassa tama ei pitanyt paikkaansa. Kokkaustaidoissani ei ollut kehumista ja kinkkukin maistui aivan kumilta. Lasten lahdettya ja oven sulkeuduttua, valloilleen paassyt itku oli katkera.

Myos nyt on erilainen joulu. Taalla yksin vietettyyn jouluun on tietyt syyt ja nytkin osasyyna on pitkan parisuhteen kariutuminen. Talla kertaa mukana ei kuitenkaan ole tippaakaan katkeruutta. Harjoitukselliset tavoitteet ja laheisen ihmisen myotaelaminen ja kannustaminen niissa lammittaa mieltani.

Aaton ohjelmaan kuului lenkki kastelukanavalle. Kanavalle jolle edellispaivana en ollut osautunut.Kanava on noin viisi metria levea ja sen molemmin puolin kulkee vaylat, toisella puolen asfalttia, toisella epataisempaa maastoa. Saannollisen valein olevat sillat mahdollistavat puolenvaihdon. Kanavan kyljessa on kilometrimerkinnat ja osuin kanavalle kohtaan jossa oli merkinta 16 km. Suuntasin juoksuni kohti nousevaa kilometrimaaraa. Tavoitin myos paikallisen alan harrastajan, jolta utelin kanavan pituutta. Baanaa rittaa 50 km! Kohdalleni ei osunut juurikaan asutusta vaan suuria appelsiiniviljelmia seka muutama golfkentta. Reilun tunnin juostuani tein u-kaannoksen ja samalla paatin tulevani joku paiva katsomaan mista kanava saa alkunsa. Aattolenkin kokonaispituudeksi tuli 36 km ja samalla rikkoontui vuosikilometreissa 4000 km raja.

Illan ohjelmaan kuului pyykinpesua ja nyt ensimmaisen kerran taalla myos ruuanlaittoa. Dialprixista ostettu lihakimpale uuniin ja perunat kiehumaan. Laheisille soitetut joulutervehdykset ja lapparilta kuuluvat joululaulut loivat vahan joulutunnelmaa. Vaikka Espanjassa pukki tuokin lahjat vasta loppiaisena, avasin omani suomalaisen perinteen mukaan. Paketista kuoriutui- yllatys, yllatys- Alfred Lansingin kirja Endurance!!! Kirjan valissa ollut sahkopostikirjeenvaihtotuloste kirjan hankintakuvioista herkisti mukavasti mieltani.

Joulupaiva lienee ainut jolloin Espanjassa todella hiljennytaan joulun viettoon. Ihmisia oli kuitenkin jonkinverran liikkeella ja osa rantakuppiloista oli auki. Siella seassa, Torreviejan pohjoisossa sijaitsevan La Matan kaupunginosan rannoilla nakyi myos aamun viileydesta johtuen reippaasti ylipukeutunut lenkkeilija. Joulupaivan annokseksi muotoutui mukavat 44 km.

1247167515_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Torreviejan kirkkopuisto