MaratoonAri Järveläisen v.1998 alulle panema Savusauna Maraton, nykynimeltään Kuopio Maraton juostaan reilun viikon päästä. Tapahtuma on kasvanut voimakkaasti ja nyt taidetaan tavoitella jo kolmea tuhatta osallistujaa. Flunssaa potiessa joudin kaivelemaan omat osallistumiseni tapahtumaan ja niitä löytyikin yllättävän monta.

Syyskuun sää on ollut poikkeuksetta hyvä ja tapahtumat ovat onnistuneet mainiosti. Omista juoksuista mainittakoon ensimmäinen kolmen ja puolen tunnin alitus maratonilla v.2001 sekä ensimmäinen (ja ainut) puolentoista tunnin alitus puolikkaalla v.2006. Vuoden 2007 jänisjuoksu ei mennyt mitenkään kovin hyvin. Ensimmäinen puolikas lipsahti reilun minuutin pitkäksi ja toisella puolikkaalla vedin menetettyä aikaa liian nopeaan tahtiin kiinni, joten vauhdista muodostui epätasainen. Oli siellä järjestäjiltäkin tainnut lipsahtaa muutama kilometrikyltti vähän sinne päin, joten ilman nykyisiä keskivauhdin näyttäviä sateliittimittareita vauhdin seuraaminen oli hankalaa.

Tuon juoksun jälkeen päätin, että jäniksen hommat saa minulta jäädä, mutta aika kultaa muistot.  Alkuviikosta minulta kyseltiin halukkuutta viiden minuutin (1:45) jänikseksi puolikkaalle ja olin heti valmis hommaan. Vauhti kuulostaa varsin sopivalta ja saan siitä ihan reipasvauhtisen harjoituksen. Tuota viiden minuutin kilometrivauhtia on tullut aika paljon juostua ja Forerunnerin avulla uskon pystyväni pitämään tasaisempaa vauhtia kuin neljä vuotta sitten.

Forerunner 305:n hommasin reilut kolme vuotta sitten ja olen ollut siihen tyytyväinen. Sen tarkkuus oli ensimmäisessä testissä vuoden 2008 Juankosken puolimaratonilla, jonka reittiä järjestäjät mainostivat juoksukalenterissa virallisesti mitatuksi. Olin jo muutamana edellisvuonna mukana olleena ihmetellyt siellä juostuja kovia aikoja, sillä Muuruveden kylällä käyvä lenkki on kaikkea muuta kuin tasainen. Forella puolikkaan pituudeksi sain 20,50 km ja kotiin päästyä lähetin järjestäjille ystävällissävyisen viestin, jossa ensin manasin huonoa mittariostostani, mutta myös kyselin virallisen mittaajan nimeä ja hänen tuottamaansa pöytäkirjaa mittauksesta. Sain juoksun yhdyshenkilöltä paluuviestin, jossa hän kielsi tietävänsä asiasta mitään, mutta lupasi välittää viestin henkilölle, joka osaisi vastata uteluuni. Minkäänlaista vastausta en kuitenkaan milloinkaan saanut, mutta kuulin, että seuraava vuonna reitin alkuun oli lisätty puolitoista kierrosta urheilukentällä eli juuri ne puuttuvat 600 m. Myös virallisen mittauksen maininta oli juoksukalenterista poistunut. Sen verran pirullinen olin että lähetin vuoden takaisen viestin - lisättynä muutamalla valitulla sanalla -heille uudelleen.